Ik en mijn vrienden spelen samen Dungeons & Dragons. Je denkt misschien: “Hoe gaat deze openingszin ooit terecht komen bij een blog over T-shirts bedrukken?”, maar bear with me. In Dungeons & Dragons heb je namelijk een Dungeon Master, een spelleider, en een traditie bij veel groepen in het spel is om je Dungeon Master goed voor de gek te houden als je de kans krijgt. Mijn groep slaagde daar ontzettend in toen ze allemaal hun vesten en bloezen open maakten en ze mijn gezicht, in niet al te charmante poses, erop hadden laten drukken. Dit zorgde voor een van de meest hilarische avonden in de geschiedenis van onze vriendengroep, maar het zette me ook aan het denken: hoe werkt een T-shirt bedrukken precies?
Hoe kan jij ook je Dungeon Master of je vrienden in het algemeen voor de gek houden? Dat is dan natuurlijk de volgende vraag. Laten we even kort een kijkje nemen in het maakproces van een bedrukt T-shirt.
Voor de meeste bedrukte T-shirts, zeker shirts die je zelf laat bedrukken met, bijvoorbeeld, een ietwat gênante foto van een vriend of vriendin erop, begin je met een blanco T-shirt. Het shirt wordt dus niet tegelijkertijd geproduceerd én bedrukt, het bedrukken gebeurd achteraf. Meestal laat je dit doen bij een textieldrukkerij. Er zijn twee methodes die vaak gebruikt worden bij het bedrukken van T-shirts.
Zeefdruk
De eerste van die twee bedrukmethodes is zeefdruk. Bij zeefdruk wordt de gekleurde inkt door een zeef op de stof van je T-shirt geperst. Doordat het gaas van de zeef op specifieke plekken (afhankelijk van jouw ontwerp) doorlaatbaar en niet doorlaatbaar is, komt de gekleurde inkt op de juiste plekken terecht. Voor elke kleur die in het ontwerp voorkomt heb je een nieuwe zeef nodig, met een ander patroon. Hoe meer kleuren je patroon dus heeft, hoe duurder en langer het bedrukproces wordt.
Transferdruk
Dan is er nog transferdruk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van folie dat van tevoren in de vorm van het patroon is gesneden dat je op je T-shirt wilt laten drukken. Of dit nu letters of delen van een afbeelding zijn, dat maakt niet uit. Het ontwerp moet eerst uit de folie gesneden worden en vervolgens netjes op het T-shirt worden geplakt. Dit is allemaal handwerk, en kost dus ook redelijk wat tijd, maar dan heb je ook wat.
Een T-shirt bedrukken, zeker via een bedrijf, is dus onwijs eenvoudig, maar als je het zelf wilt doen dan zijn er zeker plekken waar je kunt leren zeef –en transferdrukken. Ga dus lekker aan de slag en hou je vrienden voor de gek!